Als je eet of drinkt, hap je ongemerkt een beetje lucht naar binnen. Die lucht komt in je maag en blijft daar bovenin hangen. Uit het eten dat in je maag zit, komt bovendien gas vrij. Zit er te veel gas en lucht in je maag, dan willen die eruit. De meeste lucht zit in de bovenkant van je maag en gaat dan ook omhoog. Door je slokdarm en je keel. Het resultaat: de welbekende boer. Dat gebeurt bij de meeste mensen wel vijftien keer per dag. Om je eten te verteren, maakt je maag maagsap. Daarin zit een heel sterk zuur, zoutzuur. Soms komt er een beetje van dit maagzuur in je slokdarm, als die in een onbewaakt moment niet helemaal goed van je maag is afgesloten. Je slokdarm heeft niet zo’n dikke beschermende slijmvlieslaag als je maag. Dan voel je dus ‘brandend maagzuur’. Met koffie, cola, vet eten, alcohol of door te roken maak je je maag niet echt blij. De kans dat hij ‘zuur gaat spuwen’ neemt dan toe.