Gevaarlijk afval

In je nieren zitten grote bloedvaten, de nierslagader en de nierader. Die zorgen ervoor dat het bloed in je nieren komt en er ook weer uit kan. De nieren halen afvalstoffen uit het langsstromende bloed. En dat is maar goed ook. Want sommige van die afvalstoffen zijn heel gevaarlijk. Als je nieren ze niet uit je bloed zouden filteren, dan kunnen die stoffen zich ophopen in je lichaam. Dat is letterlijk levensgevaarlijk. Het filteren gebeurt met wel een miljoen nefronen per nier. Dit zijn een soort buisjes die ook wel niereenheidjes worden genoemd. Deze buisjes zijn heel erg klein, maar als je ze allemaal achter elkaar zou leggen, dan is de totale lengte wel mooi 80 kilometer.
 De afvalstoffen uit elk nefron gaan uiteindelijk via een buisje, de urineleider, naar je blaas. Zit de urine eenmaal in je blaas, dan sluit een soort ventieltje de boel af, zodat de urine niet terug naar je nieren kan lopen. Zelfs al ga je op je hoofd staan.

Powered by Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Ikvanbinnen komt tot stand in opdracht van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. De Vereniging wil graag bijdragen aan goede informatie over iets heel belangrijks voor iedereen, ons lichaam.