Een schijfje knie

Het kniegewricht wordt gevormd door het dijbeen, het scheenbeen, de knieschijf en het kuitbeen. Aan de uiteinden van die botten zit een laag glad en veerkrachtig kraakbeen van wel 4 millimeter dik. Daardoor kunnen de botten gemakkelijker over elkaar glijden.
Dat moet ook wel, want het uiteinde van het bovenbeen is bolvormig. En het uiteinde van het scheenbeen is bijna vlak. Die passen dus niet precies op elkaar. Om het kniegewricht toch goed te laten bewegen, zitten er twee tussenschijven in met de vorm van een halve maan. Zo’n schijf noemen we de meniscus. Da’s dus iets anders dan de knieschijf. De knieschijf is het dikke, driehoekige bot aan de voorkant van de knie. Het is het grootste sesambeen van ons lichaam. Een sesambeen is een botje in het verloop van een pees. De knieschijf ligt ingebed in de pees van de grote spiergroep aan de voorkant van ons been. Hij zorgt ervoor dat je meer kracht met je onderbeen kunt zetten.

Powered by Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Ikvanbinnen komt tot stand in opdracht van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. De Vereniging wil graag bijdragen aan goede informatie over iets heel belangrijks voor iedereen, ons lichaam.