Wat is bloedtransfusie?

We gebruiken bloed voor de behandeling van zieke mensen.

Bloedtransfusie wil zeggen dat je bloed toegediend krijgt. Dat gaat meestal via een slangetje in je arm. Bloed is een super medicijn en je krijgt het alleen als je het nodig hebt.

Waarom krijg je een bloedtransfusie?

Je krijgt een bloedtransfusie wanneer je te weinig rode bloedcellen, bloedplaatjes of eiwitten hebt. Je krijgt alleen maar wat je nodig hebt. Dus als je bloedarmoede hebt, krijg je rode bloedcellen.

Hoe gaat een bloedtransfusie?

De dokter prikt met een naald in de ader van je arm. Aan die naald zit een slangetje. Dit slangetje loopt naar een plastic zak, die naast jou bed gehangen is. De vloeistof loopt vanuit die zak via het slangetje je bloed in. Dit noemen we infuus en je voelt er bijna niets van. Alleen als de naald in je arm gebracht wordt, voel je een prikje, maar gelukkig is dat zo weer over.

Waar komen de bloedcellen of bloedplasma die je bij een bloedtransfusie krijgt vandaan?

Bloedcellen of bloedplasma komen van gezonde mensen. Deze gezonde mensen geven een paar keer per jaar vrijwillig bloed om zieke mensen te helpen. Iemand die bloed geeft, noemen we een bloeddonor. Dat bloed geven gebeurt bij een bloedbank.

Hoe vaak zijn er bloedtransfusies nodig in Nederland?

Ieder jaar maken we zo’n 250.000 keer gebruik van een bloedtransfusie. Niet alleen na een grote operatie of bij zware ongelukken, maar ook patiënten die een bloedziekte of een bepaalde soort kanker hebben, kunnen een bloedtransfusie nodig hebben.

Powered by Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Ikvanbinnen komt tot stand in opdracht van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. De Vereniging wil graag bijdragen aan goede informatie over iets heel belangrijks voor iedereen, ons lichaam.