BLOED EN BLOEDSAMENSTELLING

Onderdelen van je bloed:

Rode bloedcellen 

Witte bloedcellen 

Bloedplaatjes 

Bloedplasma

Wat kan je laten zien?

Een filmpje over de samenstelling van het bloed. Je kunt dit filmpje downloaden en meenemen op een geheugenstick, maar je moet er zelf wel een verhaaltje bij houden.

Rode bloedcellen: zuurstoftransport

Rode bloedcellen bevatten vooral hemoglobine, een ijzerhoudende stof in de rode bloedcellen. Wanneer hemoglobine zuurstof bevat, wordt het rood, vandaar dat je bloed in slagaders rood is.

In slagaders zit zuurstofrijk bloed en dat is roder.

Als je inademt komt er zuurstof in je longen. Hemoglobine zorgt ervoor dat de zuurstof vanuit je longen mee vervoerd wordt in het bloed en op alle plaatsen komt waar het moet komen. Daar laat de hemoglobine de zuurstof weer los, zodat het naar de cellen en weefsels kan die de zuurstof nodig hebben. De zuurstof wordt uiteindelijk omgezet naar koolzuurgas, CO2. Dit koolzuurgas neemt de hemoglobine weer mee terug naar je longen. Daarna adem je het weer uit. Andere afvalstoffen worden door je nieren uit het bloed gehaald. Die raak je kwijt als je plast.

Wat kan je laten zien?

Een filmpje over zuurstoftransport. Je kunt dit filmpje downloaden en meenemen op een geheugenstick, maar je moet er zelf wel een verhaaltje bij houden.

Witte bloedcellen: Het leger

Het bloed bevat ook witte bloedcellen. Dit zijn de soldaten van je lichaam. Deze soldaten zorgen voor de verdediging van je lichaam tegen de gevaren van buitenaf. Ze marcheren voortdurend rond in je lichaam op zoek naar alles wat vreemd is voor je lijf en wat van buiten komt, bijvoorbeeld een splinter of een virus. Witte bloedcellen worden door het bloed vervoerd naar die delen van je lichaam welke beschadigd en geïnfecteerd zijn. Daar vechten ze tegen de binnengedrongen bacteriën, andere witte bloedcellen maken je lichaam immuun tegen infecties.

Bloedplaatjes: De pleister

Er zijn ook bloedplaatjes, dat zijn kleurloze celdeeltjes. Bloedplaatjes zorgen voor de bloedstolling. Als er in je bloedvat een gaatje zit, komt er bloed naar buiten. Je zegt dan dat je bloedt. Wanneer je bloed verliest, zorgen de bloedplaatjes voor proppen in de gaatjes van de vaatwanden. Wanneer dan een bloedvat beschadigd is, gaan de bloedplaatjes, met z’n allen rond het beschadigde vat staan, om het te kunnen dichten. Zo ontstaat dus bloedstolling. Hierna kan de genezing beginnen, er vormt zich dan eerst een korstje op je wondje.

Bloedplasma: De vervoerder

Bloedplasma is het heldere, gelige vloeibare bestanddeel van bloed waarin je bloedcellen (de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes) stromen. Het maakt 55 procent uit van je totale bloedvolume en is opgebouwd uit water, eiwitten en kleinere deeltjes van stoffen, zoals mineraalzouten, enzymen en hormonen. Het werkt als transportmiddel en vervoert talrijke stoffen door je lichaam, zoals suikers, zouten, koolzuurgas en zuurstof.

Schuiven naar boven